Jak dál? Návrhy řešení ****************************************************************************************** * ****************************************************************************************** ****************************************************************************************** * Zemědělství ****************************************************************************************** 1. Ochrana půdního fondu: podpora investic do udržení kvality půdního fondu; dlouhodobé ná vzdělávání, jak s půdou nakládat; řešení daňové zátěže pro půdu s krajinnými prvky, která biodiverzity a zadržování vody v krajině 2. Podpora ekologického i ekonomického hospodaření: dotační systém pro ekologické hospodař nástroje pro odpovědnost zemědělců za stav půdy, krajinotvorby, udržitelného rozvoje 3. Právní ochrana zemědělců: důsledná kontrola dodržování legislativy, zejména zákona o vý 4. Změna systému zemědělských dotací: dotace podřízeny hospodaření na půdě, nikoliv primár • dotace pro toho, kdo na půdě reálně hospodaří • větší podpora malých a středních zemědělských podniků 5. Zjednodušení legislativy: trvalé snižování administrativní zátěže pro farmáře i produce regulace výkonu státní správy v přenesené působnosti v malých venkovských obcích ****************************************************************************************** * Kvalita potravin ****************************************************************************************** 1. Podpora a propagace kvalitních českých produktů a potravin, srozumitelná pro spotřebite • podpora domácí zemědělské produkce a českých farmářů • jasné parametry a kritéria pro označování kvality – KLASA, České cechovní normy nebo Reg potravina • propagace kvalitního masa z produkce českých farmářů a způsob označování masa v obchodní způsobem, který by znamenal rychlou orientaci spotřebitele (původ, plemeno/chov atd.) 2. Důsledný boj proti dvojí kvalitě potravin na domácí i mezinárodní úrovni: posílení prvk systému pokut na všech úrovních/procesech 3. Posílení výchovy a vzdělanosti v oblasti výživy, potravin a zemědělství • posílení předmětů a studijních oborů s tématem vztahu člověka k výživě, zdravému stravov vodě, půdě (na všech úrovních vzdělávacího systému) • vzdělávání veřejnosti o zdraví výživě, kvalitě potravin atd. 4. Podpora vědy a výzkumu, food science: posílení spolupráce potravinářského průmyslu s ak sektorem v oblasti vědy a výzkumu potravin (např. TAČR) 5. Potravinová soběstačnost ČR: zvýšení podílu českých potravin na domácím trhu, posílení pro podporu domácích produktů, prioritou státu se musí stát vedle propagace kvalitních čes výchova spotřebitele